Σελίδες

About Me

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Μαζεμα ελιών.

Την προηγούμενη βδομάδα ξεκινησαμε κουτσά στραβά να ραβδιζουμε τις ελιές για να τις παμε στο ελαιουργείο για να βγαλουμε το λαδι της χρονιάς. Στρωθηκαν τα ελαιοπανα και ξεκινησαμε. Ο καιρος συμμαχος μας τις πρωτες μέρες, ενω το μηχανημα του ραβδιστικου όχι. Παρ'ολο το σέρβις του, ξαφνικα σταμάταγε και το αποτελεσμα ήταν να χανουμε πολύτιμο χρόνο απο το μαζεμα. Μετα απο δύο μέρες αναγκαστηκαμε να δανειστουμε ενα ραβδιστικο απο εναν γνωστό μας για να κανουμε τη δουλειά μας. Ο άντρας μου ειχε φτιαξει μια κοσκινίστρα και μ'αυτη διαχωριζαμε τα κλαδια απο τις ελιες για να μπουν στα τσουβάλια. (δειτε τις φωτογραφίες που ακολουθουν.)


 



Μετα απο πέντε μέρες ειχαμε καταφέρει να μαζεψουμε τόσες ελιές οσες και τα τσουβάλια που ειχαμε. Τα γεμισαμε όσο έπαιρνε και τα φορτωσαμε στο αυτοκινητο.
Ενα κύμα κακοκαιριας προβλεποταν και καναμε οσο πιο γρήγορα μπορουσαμε. Ευτυχώς προλάβαμε και τις πήγαμε στο ελαιουργειο.

Εκει αρχισε η διαδικασία για την παραγωγή του ελαιόλαδου.
Οι ελιές τοποθετούνται αρχικά σε χοάνη παραλαβής ελαιοκάρπου και στη συνέχεια με μεταφορικη ταινία οδηγουνται στο αποφυλλωτήριο οπου περνώντας απο δυνατό ρεύμα αέρος, απομακρύνονται τα φύλλα και τα μικρά κλαδιά που υπαρχουν.
Ακολουθεί πλύσιμο για την απομακρυνση ξένων υλών (σκόνη, χώμα κτλ).  Μετά το πλύσιμο ακολουθει η αλεση του καρπού σε σπαστήρα, ο οποίος τεμαχίζει την ελιά μαζί με τον πυρήνα, μετατρέποντας τη σε μία πάστα.
Αυτή η πάστα ελιάς μεταφέρεται σε μεγάλα ανοξείδωτο δοχεία για μάλαξη, τους μαλακτήρες.
. Αφού περάσει η πάστα  τον προβλεπόμενο χρόνο στον μαλακτήρα, δηλαδή στο θάλαμο μάλαξης , την διοχετεύουμε σε αλλο μηχάνημα ,  το οποίο χρησιμοποιώντας τη φυγόκεντρο δύναμη ,  καταφέρνει να ξεχωρίσει τα υγρά στοιχεία της παστας  από τα στερεα. Τα υγρά στοιχεία είναι το λάδι και το νερό και τα στερεα είναι τα υπολείμματα από το κουκούτσι της ελιάς. Τα υγρά μέρη , δηλαδή νερό και λάδι, πηγαίνουν στον διαχωριστή . Σε αυτό το μηχάνημα περιστρέφονται κυκλικά με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα και με αυτόν τον τρόπο το λάδι ως ελαφρύτερο ξεχωρίζει από το νερό και καταλήγει σε ειδικό δοχείο περισυλλογής του.

Λιγο πολύπλοκα ετσι? Ειναι πολυ πιο κατανοητο οταν το βλεπεις απο κοντα.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου