Σελίδες

About Me

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Σεμινάριο για το χαρούπι - συνταγές

      Σήμερα το μεσημέρι πηγα μαζί με τη κόρη μου, στο Χουμεριάκο για να παρακολουθήσουμε ενα σεμινάριο για την χρήση του χαρουπιού, που εδώ στη Κρήτη είναι αφθονο.



       Μαθαμε πολλές πληροφορίες, τις οποιες ομως μπορουμε να βρουμε και στο διαδικτυο, οπως π.χ. στις  ακολουθες ιστοσελίδες και όχι μόνο.


     Την ωρα του σεμιναρίου , η κυρία που μας ενημέρωνε εφτιαχνε σε άλλο χώρο χαρουπομελο το οποιο και μας εφερε μολις ήταν έτοιμο. Πήραμε ολοι απο λίγο να δοκιμάσουμε. Δε θα πω οτι η μυρωδιά του με συγκίνησε, ούτε θα πω οτι μ'αρεσε γευστικά, αλλα ειναι κάτι νέο για μένα γευστικά και ίσως το γεγονος οτι ηταν ζεστο ακόμα να επαιξε ρόλο. Μας ειπε τον τρόπο παρασκευής του και σας τον επισυνάπτω.

Υλικά
Χαρούπια
Νερό

Εκτέλεση
Πλένουμε και κομματιάζουμε τα χαρουπια . Τα βάζουμε μεσα σε μια μεγάλη λεκάνη και τους ρίχνουμε ζεστό νερο , τόσο οσο να τα καλυψει. Την επομενη μερα επειδή τα χαρουπια θα εχουν ρουφήξει νερό τους προσθέτουμε παλι νερό (αυτη τη φορα μπορουμε να βαλουμε κρυο νερο δε μας νοιαζει). Αυτο που πρεπει να προσέχουμε ειναι να ειναι τα χαρουπια για 48 ωρες καλυμενα με νερο. Δεν πρεπει να τα ξεχασουμε, γιατι τοτε μπορει να υποστουν ζύμωση και δε το θελουμε αυτο. Μετα τις 48 ωρες αφαιρουμε τα χαρουπια απο το νερο. (Στο νερο θα εχουν αφήσει ολο το μελι τους  για να γινει το χαρουπομελο). Το νερο το βαζουμε σε μια κατσαρόλα , αφου το εχουμε σουρώσει, να βρασει τουλαχιστον 3-5 ωρες (αναλογα με την ποσοτητα που εχουμε βάλει) . Στην αρχη σε δυνατη φωτια και μετα σε μέτρια. Ξαφριζουμε συνεχώς μεχρι να μεινει καθαρο . Σε περιπου 5 ωρες το περισσοτερο υγρο θα εχει εξατμιστει και το χαρουπομελο θα εχει δεσει. Να μοιαζει σε υφή λίγο πιο ρευστό απο το μέλι . (Μοιαζει πολυ με την διαδικασία του πετιμεζιού). Και έχουμε ετοιμο το χαρουπόμελο μας.


Μετά ακολούθησε παρασκευή χαρουπο-μερέντας, η οποία ειναι γευστική θα ελεγα... (αλλα μη περιμένετε να εχει την ίδια γευση με αυτην του εμπορίου που ξέρουμε). Σας γραφω λοιπον την συνταγή της.

Υλικά
1 κιλό ταχίνι (απλο)
300 γρ μέλι
5-6 κ.σ. χαρουπόμελο
300-400 γρ χαρουπάλευρο (μπορει να παρει και παραπάνω)
Νερό οσο χρειαστεί.

Εκτέλεση
Διάλύουμε το ταχινι με χλιαρό νερό  (καλυτερα θα ειναι να το κανουμε με το χέρι οχι με μιξερ).
Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το χαρουπόμελο και συνεχιζουμε το ανακατεμα. Τέλος προσθέτουμε σταδιακά το χαρουπάλευρο, τόσο όσο να καλυφθεί η γευση απο το ταχίνι και να πάρει το χρώμα της μερέντας .
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε θρυμματισμένα φουντούκια, για να την κανουμε πιο "τραγανή"

Διατηρειται στο ψυγείο για μία εβδομάδα. Γι'αυτο θα ειναι καλύτερα αν δε την καταναλωσετε μεσα στη βδομάδα να φτιάξετε μικρότερη ποσότητα αναλογα με τις αναγκες σας.

Καλή σας όρεξη και καλή επιτυχία!!!!











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου