Σελίδες

About Me

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Το εθιμο της Περπερουνας.

     Γυρίζοντας απο το σχολείο η κόρη μου τις προάλλες, μου ανέφερε οτι μιλησαν στη τάξη της (Δ' Δημοτικού) , για το έθιμο της Περπερούνας. Για να ειμαι ειλικρινής δεν το γνώριζα και την αφησα να μου το διηγηθεί.  Ενα παλιο εθιμο, που ομως ειναι τόσο ωραίο. Μου εφερε την επομένη και ενα παιδικό βιβλίο απο την βιβλιοθηκη του σχολείου που ομολογουμένως , ειναι πολυ ωραία γραμμένο και δινει στα παιδια , μεσα απο τις ιστορίες του , να καταλαβουν το εθιμο αυτο.

     Λιγα λόγια για το έθιμο της Περπερούνας.

    Παλιό έθιμο που τελειται σε περιοδους παρατεταμένης ξηρασίας. Όταν δεν έβρεχε σε διάφορες περιοχές της χώρας μας  και κινδύνευαν να χαθούν οι σοδειές από την ξηρασία, οι κάτοικοι   θα έκαναν μια «Περπερούνα».
     Διαλέγουν ένα κοριτσάκι 8-10 ετών, συνήθως φτωχό ή ορφανό, και το στολίζουν με λουλούδια και πρασινάδα. Αυτη ειναι η Περπερούνα. Γυριζει απο σπιτι σε σπιτι χορευοντας και τα κοριτσια που τη συνοδευουν τραγουδουν ενα τραγούδι...... 

Περπερούνα περπατεί 
για βροχή παρακαλεί .
Βρέξε, βρέξε μια βροχή , 
μια βροχούλα σιγανή , 
να καρπίσουν τα χωράφια 
και ν' ανθίσουν τ' αμπελάκια .
Τα σπαρτά μας να ψωμίζουν 
και τον κόσμο να πλουτίζουν 
τα σιτάρια , τα κριθάρια , 
καλαμπόκια και ,μπαμπάκια , 
βρίζες , ρύζια , σταφυλάκια .
Εις τους κήπους μας χαρές 
κι οι βροχές μας δροσερές .
Μπάρες , μπάρες το νερό 
και το γέννημα σωρό .
Κάθε στάχυ και κιλό , 
κάθε κούρβουλο φορτιό .
Έξω ξέρα και φτωχειά , 
μέσα δρόσος κι ευλογιά
    
   

 Μολις τελειώσει το τραγούδι η νοικοκυρά του κάθε σπιτιού βγαίνει έξω και χύνει πανω στο κεφάλι του παιδιου νερό και εύχεται : " Καλή βροχή να δώσει ο Θεός". Μετά η κάθε νοικοκυρά τους δίνει κεράσματα ή χρήματα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου